Somelähettiläs toimii vaikka pyjama päällä

30.11.2018

#allergia #astma #iho

Kansainvälinen vapaaehtoisten päivä 5.12.

Somelähettiläs toimii vaikka pyjama päällä

 

Taloustutkimuksen mukaan jo lähes neljännes vapaaehtoistyöstä tehdään verkossa. Myös järjestöjen vapaaehtoistoiminta sähköistyy. Allergia-, iho- ja astmaliitossa verkkovapaaehtoisia toimii jo yli 20 ja kukin itselleen parhaiten sopivalla tavalla, vaikka pyjama päällä ja keskellä yötä.

  • Somelähettiläät toimivat verkossa samoista syistä kuin muissakin vapaaehtoistehtävissä. Ihminen haluaa toimia itselleen tärkeäksi koetun asian puolesta, sanoo Allergia-, iho ja astmaliiton verkkotoiminnan suunnittelija Anu Sauliala.
  • Somelähettiläiden rooli on todella tärkeä järjestön toiminnassa, näin voidaan helposti olla siellä missä ihmiset muutenkin ovat, jatkaa Anu.

Allergia-, iho- ja astmaliitossa somelähettiläs-toimintaan on panostettu kolmen vuoden ajan. Ilman somelähettiläitä ei saataisi aikaan lainkaan samanlaisia tuloksia. Esimerkiksi vapaaehtoisen ylläpitämässä ruokarajoitteisten Facebook-ryhmässä on jo lähes 3 000 jäsentä.

Silloin kun itselle sopii

Verkossa tehtävässä vapaaehtoistoiminnassa monia kiehtoo mukavuudenhaluisuus. Moni pääsee toimimaan heille luontaisessa ympäristössä; ylläpitää Facebook-ryhmää, toimia vertaisohjaajana verkkokurssilla, kirjoittaa blogia, tehdä videoita, osallistua verkkokeskusteluihin eli liikkua ei tarvitse välttämättä lainkaan kotoa ja silti antaa tukea ja tietoa tuhansille ihmisille.

  • Somelähettiläät ovat eri-ikäisiä, miehiä ja naisia, eripuolilla Suomea asuvia erilaisten allergioiden, astman, atooppisen ihottuman tai harvinaisen ihosairauden kanssa eläviä, sanoo Anu Sauliala.

Jokainen uusi toimija saa perehdytyksen somelähettilääksi ja mahdollisuuden osallistua some-lähettiläiden tapaamisiin ja koulutuksiin useamman kerran vuodessa joko verkossa tai livenä.

 

Lisätietoa vapaaehtoisille neuvonta@allergialohja.fi tai 045 2200 177.