Astma on hengitysteiden pitkäaikaisesta tulehduksesta johtuva sairaus.

Tyypillisiä oireita ovat yskä, limaneritys, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus. Valtaosa astmaa sairastavista pystyy oikein hoidettuna elämään normaalia, aktiivista arkielämää.

Astma on yleisimpiä pitkäaikaissairauksia niin lapsilla kuin aikuisilla. Väestöstämme noin 10 % sairastaa astmaa. Lisäksi 7 - 9 %:lla on astman kaltaisia oireita, jolloin oireet ilmenevät esimerkiksi flunssan aikana tai siitepölykaudella. Astma voi alkaa missä iässä tahansa, mutta eniten sitä esiintyy lapsilla ja yli 40-vuotiailla. Taipumus astmaan on pysyvä. Oireet voivat olla pitkäänkin poissa, tai ne voivat yhtäkkiä pahentua.

Apua ja ohjeita astmaan!

https://www.allergia.fi/astma/apua-ja-ohjeita-astmaan/

Allergia ja astma

Pölyallergia ja pölypunkit

Pölypunkit voivat aiheuttaa allergista nuhaa, silmäoireita, astmaa ja ihottumaa.

Huonepöly

Huonepöly sisältää muun muassa ihmisen ja eläinten hilsepölyä, eritteiden valkuaisaineita, ruokapölyä, kasvi- ja hyönteispölyä, rakennus- ja sisustusmateriaaleista peräisin olevia hiukkasia, tekstiilikuituja, kosmeettisia aineita ja bakteereita. Huonepölyn koostumus vaihtelee kodista ja työpaikasta toiseen. Pelkkää pölyä pidetään pikemminkin ärsykkeenä kuin allergisten reaktioiden syynä. Huonepölyallergiatesteistä on luovuttu. Huonepölyn määrää voi vähentää viikoittaisella perussiivouksella ja hyvällä järjestyksellä.

Pölypunkit

Suomessa pölypunkkeja on vähän, mutta eteläisissä maissa ne ovat yleinen ongelma. Pölypunkit viihtyvät ja lisääntyvät lämpöisissä ja kosteissa olosuhteissa. Pölypunkit voivat aiheuttaa allergista nuhaa, silmäoireita, astmaa ja ihottumaa. Vuodevaatteet on syytä pitää puhtaana ja pestä 60 asteessa. Lakanat, tyynyliinat ja pussilakanat tulisi vaihtaa 1 - 2 viikon välein ja tyynyt ja peitot pestään noin vuoden välein. Tarvittaessa tyynyt ja peitot voidaan kylmä- tai kuumakäsitellä vuosittain. Kylmäkäsittely tehdään pakkasessa -18 asteessa noin vuorokauden ajan, ja kuumakäsittely kuivassa saunassa 60 asteessa noin tunnin ajan. Tämän jälkeen vuodevaatteet tulee imuroida. Vuodevaatteita ei kannata hankkia kierrätyksestä.

Apua ja ohjeita allergiaan!

https://www.allergia.fi/allergia/apua-ja-ohjeita-allergiaan/

Turun yliopiston aerobiologian yksikön siitepölytiedote

Siitepölytiedotus

Ilmanlaatu

Ilmanlaatu