Allergia ja astma

Astma on hengitysteiden pitkäaikaisesta tulehduksesta johtuva sairaus.

Tyypillisiä oireita ovat yskä, limaneritys, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus. Valtaosa astmaa sairastavista pystyy oikein hoidettuna elämään normaalia, aktiivista arkielämää.

Astma on yleisimpiä pitkäaikaissairauksia niin lapsilla kuin aikuisilla. Väestöstämme noin 10 % sairastaa astmaa. Lisäksi 7 - 9 %:lla on astman kaltaisia oireita, jolloin oireet ilmenevät esimerkiksi flunssan aikana tai siitepölykaudella. Astma voi alkaa missä iässä tahansa, mutta eniten sitä esiintyy lapsilla ja yli 40-vuotiailla. Taipumus astmaan on pysyvä. Oireet voivat olla pitkäänkin poissa, tai ne voivat yhtäkkiä pahentua.

Apua ja ohjeita astmaan!

https://www.allergia.fi/astma/astma/

 

Koronavirukselta suojautuminen on astmaatikolle erityisen tärkeää

12.3.2020

Allergia-, iho- ja astmaliitto kehottaa astmaa sairastavia erityiseen huolellisuuteen infektioiden ehkäisyssä. Hyvä käsihygienia on tärkein keino.

Koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tartuntatautiepidemia herättää huolta myös astmaa sairastavissa. Virusten aiheuttamat taudit, kuten koronainfektio, ovat suurempi riski henkilölle, jolla on astma tai jokin muu perussairaus. Astmaa sairastaa noin 10% suomalaisista.

Allergia-, iho- ja astmaliitto kehottaa astmaa sairastavia ja heidän läheisiään erityiseen huolellisuuteen infektioiden torjunnassa. Arkielämässä omaa tartuntariskiä voi vähentää huolehtimalla ensisijaisesti hyvästä käsihygieniasta, hengityssuojaimista ei ole hyötyä.

”Suosittelemme noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita eli tehostamaan käsihygieniaa ja vähentämään sosiaalisia kontakteja, erityisesti paikkoja, joissa kokoontuu paljon ihmisiä. Torjuntatoimet ovat tärkeitä, jotta pystytään ehkäisemään kaikkien, mutta etenkin riskiryhmiin kuuluvien sairastumista”, sanoo asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Astmaa sairastavalla tavanomainenkin flunssa ja influenssa voivat aiheuttaa astman pahenemista ja infektioiden pitkittymistä. Jokaisella astmaa sairastavalla tulisi olla henkilökohtainen lääkärin antama ohje pahenemisvaiheen lääkitykseen.

Allergia- iho- ja astmaliitto on ottanut käyttöön vaihtoehtoisia tapoja kokoontumisille. Tarjoamme jäsenillemme vertaistukea verkossa ja puhelinneuvontaa. Verkkotapaamiset, puhelinkokoukset ja etätyö mahdollisuuksien mukaan voivat osaltaan vähentää infektioiden leviämistä.

 

Lähde:  www.allergia.fi 

 

Lohjan kaupungin yleinen koronaneuvonta

  • Puhelimitse 044 369 2901 ja 044 369 2902 saat neuvoja kaikissa koronavirustilanteeseen liittyvissä asioissa.
    Puhelinneuvonta on auki klo 7-21 joka päivä, myös viikonloppuisin. Muuna aikana Päivystysapu p.116 117.

Voit kysyä neuvoa myös omalta terveysasemaltasi

  • Keskustan terveysasema p. 019 369 2319
  • Pusulan terveysasema p.019 369 2300

Ikääntyneille on avattu uusi neuvontalinja 18.3. Tähän numeroon voi esittää ensisijaisesti kyselyt laboratoriokokeiden ja muiden terveydenhoidollisten asioiden hoitamisesta.
Puhelinnumero: 044 369 2440, puhelinaika arkisin klo 9-14.

Jos epäilet koronainfektiota, mutta oireesi ovat lieviä ja vointisi on hyvä, voit hoitaa oireita itse kotona. Ethän altista muita sairastumiselle! Kotihoito-ohjeita löydät esimerkiksi Terveyskylästä.

Yhteydenottoa koronaneuvontaan toivotaan lieväoireisiltakin iäkkäiltä ja vaikeasti pitkäaikaissairailta henkilöiltä sekä kahden viikon sisällä Italiasta tai Tirolista palanneilta matkailijoilta. Muiden osalta yhteydenottoa ei tarvita.

Näin turvataan riskiryhmien ja vaikeasti oireilevien nopea hoitoon pääsy.

Vältä menemistä terveyskeskukseen tai apteekkiin, jos sinulla on yskä, kuume tai hengenahdistus ja olet käynyt viimeisen 2 viikon aikana alueella, jossa on uuden koronaviruksen riski, tai olet ollut suorassa yhteydessä vahvistettuun koronavirustapaukseen.

https://www.lohja.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/

Päivitetty 21.3.20

Karviaisen koronapuhelin ja muut yhteystiedot: Yhteydenottoja on edelleen, jonka vuoksi käytössä kolme suoraa linjaa koronavirukseen liittyviin kysymyksiin. Tämän lisäksi pyrimme vastaamaan takaisinsoittojärjestelmän kautta yhteydenottoihin. Pyydämme nyt virusta koskeviin kysymyksiin soittamaan ensisijaisesti seuraaviin puhelimiin. Näissä puhelimissa ei oteta kantaa mihinkään muihin kysymyksiin. Viikonloppuna ei ole puhelinpäivystystä toistaiseksi. Seuraamme tarvetta.

Koronapuhelin p. 044 722 3222 avoinna klo 8.00-16.00

Koronapuhelin p. 044 731 9157 avoinna klo 8.00-16.00

Koronapuhelin p. 044 720 8195 avoinna klo 8.00-16.00

https://www.vihti.fi/koronavirus/

Päivitetty: 22.3.20.

Turun yliopiston aerobiologian yksikön siitepölytiedote

Siitepölytiedotus

Ilmanlaatu

Ilmanlaatu

 

Tutustu kosmetiikan Allergiaportaaliin!