Tuoksuyliherkkyyden oireet ovat todelliset – huomioi läheisesi!

9.10.2014

Allergia- ja astmaliitto kehottaa maltillisuuteen tuoksujen käytössä. Väestöstämme 10 – 40 prosenttia on tuoksuyliherkkiä. Myös astmaa sairastavat saavat oireita tuoksuista.

Allergia- ja astmaliiton Tuoksutonta viikkoa vietetään ensimmäistä kertaa 13. – 19. lokakuuta.

 Allergia- ja astmaliiton mukaan suuri osa tuoksuyliherkistä on keski-ikäisiä naisia, mutta tuoksuyliherkkyyttä on myös miehillä ja lapsilla. Oireilevien määrää arvioidaan vain suuntaa-antavasti, koska tuoksuyliherkkyydelle ei ole tutkimusmenetelmää. Tuoksuyliherkkyyden oireet ja niiden aiheuttajat vaihtelevat yksilökohtaisesti.

- Usein oireita aiheuttavat mm. hajusteet, erilaiset tuoksutuotteet sekä tupakan, painomusteen tai hien haju. Tuoksuyliherkkä voi saada oireita sellaisistakin tuoksuista, joita toinen ei edes havaitse, kertoo allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

- Päänsärky, pahoinvointi ja nenän vuotaminen ovat tyypillisiä oireita. Pahimmillaan tuoksuyliherkkyys voi johtaa sosiaaliseen eristäytymiseen, kun herkistynyt jättäytyy voimakkaiden oireiden pelossa kotiin, sanoo Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Anne Vuorenmaa ohjeistaa hoitamaan tuoksuyliherkkyyttä oireiden mukaisesti. Tehokasta täsmälääkettä ei ole saatavilla, koska tuoksuyliherkkyyden mekanismia ei tunneta.

Tuoksuttoman viikon tarkoituksena on lisätä yleistä tietoisuutta. Kampanja onkin saanut runsaasti myönteistä palautetta. Liiton Tuoksutko liikaa? -julisteita on tilattu tuhatmäärin kautta maan. Aihe on levinnyt hyvin myös sosiaalisessa mediassa.

- Markkinoille tulee jatkuvasti uusia tuoksuvia tuotteita. Haluamme kampanjallamme myös havahduttaa kuluttajia valinnoissaan. Esimerkiksi pyykinpesuaineen hajusteiden tarpeellisuutta olisi hyvä pohtia, toteaa viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta.

Allergia- ja astmaliitto Terveysmessuilla

Allergia- ja astmaliiton Tuoksuton viikko huipentuu I love me -messutapahtumaan Helsingissä 17.- 19. lokakuuta. Kampanjan mukaisesti liiton messuteemana on tuoksuyliherkkyys. Liitto kerää messuilla nimiä tuoksuttomaan adressiin saadakseen huomiota tuoksuyliherkkyydelle. Lisäksi liiton osastolla jaetaan tuoksuyliherkkä-rintanappeja sekä arvotaan Tuoksuille herkkä -t-paitoja. Allergia- ja astmayhdistysten jäsenet saavat jäsenlahjana Allergiatunnuksella varustetun, hajusteettoman LV-tuotteen. Allergia- ja astmaliiton osasto sijaitsee Terveysmessujen puolella hallissa 6, osasto M 98.

Lisätietoja toimituksille

Allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa, p. 040 558 3714.

Tavoitettavissa pe, to 9. – 10.10., ti 14.10. ja pe 17.10. sekä messuilla su 12.10.

Allergianeuvoja Marjo Tähtinen tavoitettavissa ma 13.10. ja ke 15.10.

Kampanjasta lisätietoja: viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko, p. 040 5255 982.

Tiedottaja Elina Demir, p. 040 544 9728, email: tiedotus@allergia.fi

Allergia- ja Astmaliiton allergianeuvonta

P. 0600 14419. Ma, ti, ke klo 9-13, to klo 13-17. Hinta 0,87 e + pvm.

www.allergia.fi