Järjestöt vetoavat autoilijoihin ja tienpitäjiin: Katujen keväistä pölyämistä voi vähentää jo nyt

28.10.2015

Jokainen autoilija voi vaikuttaa osaltaan jokakeväiseen katupölyongelmaan talvirenkaita ostaessaan. Hengitysliitto ja Allergia- ja astmaliitto kehottavat valitsemaan nastattomat talvirenkaat.

 

– Nastalliset talvirenkaat kuluttavat tien pintaa nastattomia enemmän ja lisäävät näin katupölyä, toteaa Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton korjausneuvonnan päällikkö Tuula Syrjänen. 

 

Katupöly huonontaa ilman laatua erityisesti kevättalvella. Katupöly on terveysriski kaikille, mutta eniten haittaa siitä on lapsille, vanhuksille ja hengityssairaille. Katupöly ärsyttää hengitysteitä, heikentää keuhkojen toimintaa ja pahentaa hengityssairaiden oireita.

 

– Katupöly kuuluu hengitettäviin hiukkasmaisiin ilmansaasteisiin, joita pidetään yhtenä merkittävimmistä ympäristöterveysongelmista, Syrjänen toteaa. 

 

Oikea hiekoitusmateriaali vähentää pölyä

 

Tienpitäjät ja huoltoyhtiöt voivat puolestaan vaikuttaa katupölyn määrään hiekoittamalla talvella oikein. Katupölyä voidaan vähentää esimerkiksi hiekoitusmateriaalin valinnalla. 

 

– Hiekoitus aiheuttaa pölyämistä erityisesti silloin, kun hiekoitusmateriaali on huonoa. Sen tulisi olla kulutuksenkestävää ja märkäseulottua, jolloin siitä on pesty hienoin ainesosa pois, Syrjänen kertoo.

 

Hiekoitusta tulisi levittää vain sinne, missä sitä todella tarvitaan, kuten risteyksiin, bussipysäkeille, portaisiin ja mäkiin.

 

– Ilmanlaadun kannalta olisi parempi torjua liukkautta muilla keinoilla kuin hiekoittamalla, kuten esimerkiksi nopeimmilla ja paremmilla lumitöillä.

 

Lisätietoja:

Tuula Syrjänen

Korjausneuvonnan päällikkö

p. 040 733 6702