Allergia- ja astmalitto: Kannanotto ruoka-allergeenimerkintöjen tarkentamiseksi
16.2.2016
15.2.2016Allergia- ja Astmaliitto ry yhdessä Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry:n kanssa otti kantaa ruoka-allergeenimerkintöjen tarkentamiseksi. Kannanotto osoitettiin maa- ja metsätalousministeriön ruokaosastolle. Maa- ja metsätalousministeriö antoi asetuksen elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 1.4.2015. Kannanotto ruoka-allergeenimerkintöjen tarkentamiseksi Asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille tuli voimaan 1.4.2015. Asetuksen mukaan ravintoloiden on ilmoitettava asiakkailleen ruoan sisältämistä yleisistä allergeeneistä. Ilmoitustavaksi riittää helposti havaittava, selkeä ilmoitus siitä, että tiedot ovat saatavissa pyydettäessä henkilökunnalta tai että tiedot ovat kuluttajan saatavissa kirjallisessa tai elektronisessa muodossa ennen ostopäätöksen tekoa ja että tiedot ovat kirjallisessa tai elektronisessa muodossa elintarvikkeen luovutuspaikassa henkilökunnan ja valvontaviranomaisten helposti saatavilla. Allergia- ja Astmaliitto ry pyytää asetuksen tarkentamista saamansa palautteen perusteella. Pakkaamattoman ruoan myyjiltä tulee edellyttää allergeenien ilmoittamista tarkemmin kuin yleisellä A-merkinnällä, joka voi viitata mihin tahansa pakkausmerkintälaissa mainitusta 14 eri ruoka-aineesta tai kaikkiin muihinkin ruoka-aineisiin. Yleisesti allergeeneihin viittaava merkintä edellyttää allergiselta lisäselvittelyä ruoan sisällöstä. Se vaikeuttaa sujuvaa asiointia ravintolassa ja osa kokee lisäselvittelyt myös sosiaalisesti kiusallisina. Ravintolahenkilökunnan suullisesti antamaan tietoon ei myöskään aina luoteta. Ehdotamme kohteliaimmin, että pakkaamattoman ruoan myynnin yhteydessä edellytettäisiin ilmoitusta vähintään niistä yleisesti allergisoivista ruoan ainesosista, jotka pitää näkyä myös pakkausmerkinnöissä. - Gluteenia sisältävät viljat eli vehnä (kuten speltti ja kova vehnä (khorasan), ruis, ohra, kaura tai niiden hybridikannat ja viljatuotteet Allergia- ja Astmaliitto ry,
|