Allergia iho astma

Ristiallergiat”- verkkoluento, Teams.

ti 12.4. klo 17.00–18.00

Siitepölyallergian aiheuttamat ristiallergiset reaktiot ovat yleinen vihannesten, juuresten, hedelmien ja mausteiden syömiseen liittyvä vaiva. Suussa voi tuntua pistelyä, kasvojen ja kaulan iho saattaa kutista ja nielun sekä huulten limakalvot turvota.

Oireet ovat ikäviä ja pelottavia, mutta ne eivät ole juuri koskaan vaarallisia. Niitä hoidetaan samoilla lääkkeillä kuin siitepölyallergiankin oireita.

Kyse ei ole varsinaisesti ruoka-allergiasta eikä se tavallisesti johda anafylaktiseen sokkiin. Suomalaisilla oireet liittyvät yleensä koivu-allergiaan, koska se on tavallisin siitepölyallergia Suomessa. Heinä- ja pujoallergian aiheuttamat ristiallergiat ovat harvinaisempia.

Luennolla asiantuntijana ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Tuula Petäys

 

Ennakkokysymyksiä voi lähettää info@allegialohja.fi

Ilmoittaudu yhdistykseen, saat osallistumisohjeet.

Yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa.

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Kansainvälinen astmapäivä Tiistaina 3.5. klo 18.00, tietoisku ja Tupperware kutsut Porlassa. Vapaa pääsy – ilmoittaudu yhdistykseen.

”Nummelan positiiviset” Ryhmän yhteinen ulkoiluhetki sään salliessa Menestyjien puistossa tiistaina 3.5 klo 18.00. Tule mukaan iloiseen joukkoomme hakemaan uusia kokemuksia ja vertaistukea! Lisätiedot ja ilmoittautuminen jadete89@gmail.com. 

Astma on hengitysteiden pitkäaikaisesta tulehduksesta johtuva sairaus.

Tyypillisiä oireita ovat yskä, limaneritys, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus. Valtaosa astmaa sairastavista pystyy oikein hoidettuna elämään normaalia, aktiivista arkielämää.

Astma on yleisimpiä pitkäaikaissairauksia niin lapsilla kuin aikuisilla. Väestöstämme noin 10 % sairastaa astmaa. Lisäksi 7 - 9 %:lla on astman kaltaisia oireita, jolloin oireet ilmenevät esimerkiksi flunssan aikana tai siitepölykaudella. Astma voi alkaa missä iässä tahansa, mutta eniten sitä esiintyy lapsilla ja yli 40-vuotiailla. Taipumus astmaan on pysyvä. Oireet voivat olla pitkäänkin poissa, tai ne voivat yhtäkkiä pahentua.

Apua ja ohjeita astmaan!

https://www.allergia.fi/astma/astma/

Iho on ihmiselle tärkeä elin.

Erilaisia ihosairauksia tunnetaan tuhansia, joista osa on varsin yleisiä ja osa äärimmäisen harvinaisia.

Iho toimii kontaktipintana elinympäristöön ja toisiin ihmisiin. Se pitää kudokset koossa sekä suojaa ja peittää. Ihossa olevien hermopäätteiden avulla aistitaan lämpötiloja ja kiputuntemuksia. Iho on osa elimistön puolustusjärjestelmää. Ehjän ja terveen pintakerroksen avulla se suojaa elimistöä ulkoisia ärsykkeitä kuten erilaisia mikrobeja ja kemikaaleja vastaan.

https://www.allergia.fi/iho/ihosairaudet

Joka toinen meistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa allergiaoireista

Allergia on elimistön poikkeava tapa reagoida erilaisiin aineisiin, joka on tavallisesti valkuaisaine. Kun ihmisen elimistöön pääsee vieraita aineita, kuten viruksia, bakteereja tai myrkyllisiä aineita, elimistö alkaa puolustautua. Allergisen ihmisen elimistö tulkitsee vieraaksi aineeksi esimerkiksi siitepölyn, eläinpölyn, jonkin ruoka-aineen tai jonkin muun aineen ja alkaa puolustautua sitä vastaan.

Seurauksena on allergian oireita nenässä, kurkussa, silmissä, ihossa tai vatsassa. Oireet voivat olla allergiasta riippuen esimerkiksi nuhaa ja yskää, silmien vuotamista, iho-oireita tai vatsavaivoja. Allergiaa voidaan hoitaa allergialääkkeillä ja siedätyshoidolla.

Allergia voi aiheuttaa myös voimakkaan äkillisen reaktion, anafylaksian, joka vaatii sairaalahoitoa.

https://www.allergia.fi/allergia/mita-allergia-on

Aivasta oikein - THL ohje.
Turun yliopiston aerobiologian yksikön siitepölytiedote

Siitepölytiedotus

Ilmanlaatu

Ilmanlaatu Lohjalla

Puun pienpolton ilmanlaatuvaikutuksia Lohjalla.

Lohjalla mitataan vuonna 2021 HSY toimesta puun pienpolton ilmanlaatuvaikutuksia. Osa datasta tulee reaaliaikaisesti.

 

Tutustu kosmetiikan Allergiaportaaliin!