Astma ja talviliikunta

31.1.2017

Astma ja talviliikunta

 

Moni astmaa sairastava arastelee talviliikuntaa astmaoireiden pelossa. Allergia- ja astmaliitto painottaa, että astmaatikot voivat nauttia talvesta siinä missä muutkin, kunhan oireet ovat hallinnassa.

 

Liikunta on tärkeä osa astman hoitoa ja siksi siitä ei pidä luopua talvellakaan. Liikkeelle lähdetään oman kunnon ja tuntemusten mukaan, hyvillä varusteilla.

-Kylmä ilma rasittaa hengitysteitä, ja jotkut oireilevat jo pikkupakkasessa. Siksi hengitystiet pitää suojata hyvin ennen ulos lähtöä. Hengitysilman lämmitin on erinomainen apuväline, mutta myös lämmin huivi auttaa, kertoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Avaavaa lääkettä voi ottaa ennakoivasti liikkeelle lähdettäessä, jos se itsestä tuntuu tarpeelliselta. Avaava lääke on joka tapauksessa hyvä pitää aina mukana.

-Sumutemainen lääke pidetään ulkoillessa lämpimänä kehon lähellä, vaikkapa rintataskuun käärittynä, koska lääkkeen aerosoli ei kestä pakkasta. Älä jätä lääkettä reppuun tai kylmenevään autoon, Anne Vuorenmaa muistuttaa.

Hyvä alkulämmittely herättää kehon liikuntaan. Jos astma alkaa oireilla liikunnan aikana, otetaan avaavaa lääkettä ja palataan rauhallisesti kotiin.

-Jos talvikelit eivät houkuta, esimerkiksi uinti on mainio vaihtoehto astmaatikolle. Huippusuorituksia tai omia aiempia onnistumisia ei tarvitse tavoitella, vaan liikutaan aina oman voinnin mukaan, Anne Vuorenmaa kannustaa.