Allergiaviikko 2018: Otatko astmalääkkeesi oikein?

13.4.2018

#allergia #astma

4.4.2018

 

Allergia-, iho- ja astmaliiton Allergiaviikko-kampanja 9.–15.4. haluaa kiinnittää huomiota astman hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden oikeaan käyttöön. Vain oikein otettu lääke tehoaa, ja sairastavan elämänlaatu pysyy hyvänä.

Allergia-, iho- ja astmaliiton toiminnassa on huomattu, että astmaatikkojen lääkkeenottotekniikassa on paljon puutteita. Myös neuvontaan tulevissa kysymyksissä astmaan ja lääkkeiden ottoon liittyvät kysymykset ovat lisääntyneet viime vuosina.

Astmaa sairastaa kymmenen prosenttia väestöstä. Astma oireilee muun muassa yskänä ja hengenahdistuksena. Astmaa hoidetaan keuhkoihin hengitettävillä lääkkeillä. Hoidon tavoitteena on saada oireet hallintaan niin, ettei sairaus hankaloita normaalia elämää.

- Astman hoidossa tärkeintä on, että hallitsee lääkkeenottotekniikan niin hyvin, että lääke menee keuhkoihin asti, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Vuorenmaan mukaan aikuisiässä alkavaa astmaa on tutkittu melko vähän. Parhaillaan Tampereen yliopistossa ja Seinäjoen keskussairaalassa on meneillään tutkimus, jonka mukaan astmaatikoista lähes 30 prosentilla sairauden hoito ei ole tasapainossa.

https://www.allergia.fi/allergiaviikko/