Mitä teen, kun kädet eivät kestä jatkuvaa pesemistä?

25.3.2020

#allergia #iho #astma

Mitä teen, kun kädet eivät kestä jatkuvaa pesemistä?

25.3.2020

Käsiä joudutaan nyt koronaviruksen ehkäisemiseksi pesemään tavallista useammin. Käsien iho voi kuivua ja ärtyä ja käsi-ihottuma pahentua. 

THL:n mukaan sosiaalisten kontaktien välttämisen lisäksi hyvä käsihygienia on äärimmäisen tärkeää koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
 

Suojaa kädet hansikkailla

Jos käsien iho on huonossa kunnossa, ensisijaista on käsien suojaus mahdollisuuksien mukaan. Käytä suojakäsineitä, joiden alle tarvittaessa puhtaat puuvillakäsineet.
 

Pese kädet tarkasti, mutta ihoa säästäen

Pese kädet miedolla, mielellään nestemäisellä pesuaineella ja haalealla vedellä. Kiinnitä huomiota pesuaineen valintaan. Tarkista, onko siinä mahdollisesti ihoa ärsyttäviä tai allergisoivia ainesosia. Myös liian kuuma vesi kuivattaa käsiä.

Käytä pesuun riittävästi aikaa, noin 20 sekuntia, voit vaikka hyräillä pari säettä lempilaulustasi samaan aikaan.

Kuivaa kädet huolellisesti, mutta hellästi. Huomioi myös sormivälit. Jos olet kotona, käytä omaa käsipyyhettä ja vaihda se riittävän usein. Jos olet muualla, käytä paperipyyhettä tai vastaavaa, älä kuivauskonetta.

Jos et voi pestä käsiä, käytä glyserolia sisältävää käsihuuhdetta, koska glyseroli kosteuttaa ihoa.

Käsien pesun jälkeen voitele kädet perusvoiteella.
 

Säännöllinen rasvaus auttaa käsiä pysymään kunnossa

Valitse oikea voide omille käsillesi. Käsien iho kaipaa rasvaisempaa voidetta kuin vartalon iho. Jos et voi tai jaksa odottaa voiteen imeytymistä, laita puuvillakäsineet suojaksi.

Jos haluat tehostaa voiteen vaikutusta, sujauta rasvauksen jälkeen hetkeksi kertakäyttökäsineet käsiin. Jos käytät käsineitä pitkään, ne voivat alkaa hautoa ihoa liiaksi, jolloin iho puolestaan on alttiimpi ulkoisille ärsytystekijöille.

Illalla nukkumaan mennessä voit käyttää vielä rasvaisempaa perusvoidetta ja laittaa puuvillakäsineet käsiin yöksi. Jos jaksat ja kätesi ovat kuivat, voit ennen nukkumaan menoa helliä käsiäsi kylvyssä, johon olet lisännyt pienen lorauksen esimerkiksi ruokaöljyä.

Lue lisää käsi-ihottumasta >>

 

Lähde:allergia.fi