Kuormittavat elämäntapahtumat lisäävät astman riskiä

22.9.2022

#allergia #astma #iho

Allergiasäätiön tukema tutkimus: Kuormittavat elämäntapahtumat lisäävät astman riskiä

22.9.2022

TtM Raija Lietzén väitöskirjatutkimuksen mukaan kuormittavat elämäntapahtumat lisäävät riskiä sairastua astmaan ja astmaoireiluun. Allergiasäätiö tuki väitöskirjaa apurahalla.

Turun yliopistossa viime kesänä väitellyt TtM Raija Lietzén on osoittanut kansanterveystieteen väitöskirjassaan, että lapsuusiässä runsaasti kuormittavia elämäntapahtumia kokeneilla henkilöillä oli suurempi riski sairastua astmaan aikuisena kuin henkilöillä, joilla ei ollut vastaavanlaisia kuormitustekijöitä.

Lisäksi Lietzén osoitti, että aikuisiän elämäntapahtumien suuri kuormittavuus kaksinkertaisti astmaan sairastumisen riskiä. Lisäksi aikuisiän kuormittavat elämäntapahtumat olivat yhteydessä astmaoireiluun.

Allergiasäätiö tuki Lietzénin väitöskirjaa apurahalla. Säätiö tukee tutkimus-, tutkijakoulutus-, tiedotus- ja valitustyötä sekä julkaisutoimintaa taloudellisesti sekä jakaa tutkimus- ja tutkijakoulutus- ja matka-apurahoja sekä tunnustuspalkintoja.

Lisätietoa

Raija Lietzénin väitöskirja 2022: Lapsuus- ja aikuisiän kuormittavat elämäntapahtumat ja astma aikuisuudessa: yhteys sairastumisriskiin ja oireiluun

Allergiasäätiö

 

Lähde: www.allergia.fi